úterý 7. listopadu 2017

Deskoherní smetiště #11 2017

Listopadový přehled toho nejdůležitějšího ze světa deskových her je tady. Minulý měsíc byl poměrně nabitý, dočkali jsme se pár nových oznámení, ale bohužel také odsunů vydání některých deskovek. Největším překvapením však je opětovné oznámení nedávno zrušené pecky. Kromě toho se uskutečnil 18. deskovkářský veletrh v Essenu. Pojďme se tedy podívat jaká překvapení se chystají.


Čtveráček je satirická záležitost, kterou vymyslel jeden člen týmu vydavatelství Rexhry. Jedná se o politickou improvizační hru o prezidentovi, jeho mluvčím a chybět samozřejmě nemůže ani novinářská obec. Tuhle hru nelze brát vážně, nicméně na řadě karet nalezneme reálné citace výroků jednoho nejmenovaného prezidenta. Na konci listopadu by tahle hra měla být k dispozici. 

Firmě Portal, který tiskne První Marťany (info), se bohužel produkce v domácím Polsku vymkla z rukou vinou tamní tiskárny a část výroby se pravděpodobně přesune do Číny. To s sebou samozřejmě nese zdržení v časovém plánu, které není malé. Nový termín vydání je březen 2018. Jako náhradu vydavatel připravil misi navíc, aby i čekání alespoň stálo za to.


Hra Clank! (česky Břink!), která byla plánovaná jako pecka tohoto roku, bohužel Vánoce nestíhá. Studio Direwolf, které spolu s Renegade pracuje na překladu, je zahlceno zájmem o hru, tak že jim lokalizace dlouho trvá. 


Rodina Černých historek se rozrůstá o další krabičku s padesáti kartami. Opět můžete hádat zapeklité případy v novince s podtitulem Příběhy z kanceláří. 

Oblíbená párty hra Krycí jména má dalšího bratříčka s dodatkem DUET. Tentokrát si můžete na špiony zahrát kooperativně ve dvojici, nebo lze kartičky použít i v základní kompetitivní verzi.


Ve hře Play! Staň se hvězdou internetu si můžete vyzkoušet jaké to je být youtuberem. Hráče čekají ztřeštěné challenge, vědomostní otázky z on-line světa a mnoho dalšího. Máš na to stát se nejslavnějším youtuberem? 

Opět se můžete obléct do uniformy hasiče a pokusit se o záchranu bezbranných obětí, které uvízly v domě uchváceném plameny. Oproti předchozí verzi jsou Záchranáři: Boj s ohněm k dispozici v sadě společně s rozšířením Velkoměsto a 2. podlaží. 


Fanoušci zombíků vyšlých u nás pod taktovkou Blackfireu nechť nastraží uši. Pro anglicky mluvící hráče jsou ke stažení další scénáře pro Zombicide: Černý mor, k dispozici zde. Další potěšující zprávou může být chystaná expanze v české lokalizaci, která by měla dorazit příští rok. V Zombicide: Wulfsburg se budete muset postavit nemrtvým vlkům.


Další počítačová hra se dostala na herní stoly. Postapokalyptického RPG Fallout se příští rok dočkají všichni její příznivci v našem mateřském jazyce. 

Pokračování hry Domek plný chaosu dorazí zhruba v polovině listopadu. V Kobkách plných chaosu jde o to samé jako v základní hře, ovládáte dvě postav a snažíte se co nejdéle přežít krvavá jatka. Jestliže vlastníte Domek, lze obě hry zkombinovat a zapojit do hry více hráčů.

Na sklad Blackfireu dorazilo rozšíření pro deskovku Splendor. Expanze přináší nové možnosti ve čtyřech samostatných modulech. V rozšíření Města můžete získat body za vytvoření nejkrásnějšího šperku, Obchodní místa vám umožní uzavírat dohody na obchodních trasách a tím získat náklonnost místních šlechticů. Modul Orient přináší nové možnosti a je jen na hráčích jak se pokusí získat bohatství východních říší a konečně díky Pevnostem můžete omezovat vliv svých protivníků. 

Bohužel se odsouvá i chystané kooperativní Lovecraftovské dobrodružství. Výroba lokalizovaného Panství hrůzy byla odložena kvůli jednomu velkému FFG partnerovi, který nedodal včas podklady k překladu a tím se tisk pozastavil. Expanze pro Eldritch Horror s podtitulem Ztracené vědění ještě také bohužel není vyrobená a vánoční trh tím pádem nestíhá. Obě deskovky dorazí do obchodů s deskovými hrami v příštím roce. 

A teď pozitivnější zpráva. Nedávno byla zrušena lokalizace hry Twilight Imperium, na niž se spousta hráčů těšila. V Essenu si Blackfire s FFG ujasnili, jak to bude s českou verzí. Bude vydána v okamžiku, kdy výrobce opraví všechny chyby v anglickém vydání, tzn. že už bude k dispozici 100% vyladěný produkt. Bude se jednat o klasický release.

Česky bude i nová Civilizace. Upozorňuji, že jde o úplně jinou hru, než je současná Civka, která je na motivy počítačové předlohy, již se nebude vyrábět. Podklady k lokalizaci již dorazili a na kompletní hru se můžeme těšit v příštím roce.

Komunita kolem Zatrolených her zlokalizovala aplikaci ke známé fantasy RPG hře Descent. Během pár týdnů by se mělo v obchodech objevit zrevidované vydání hry, které aplikaci zohledňuje v pravidlech. 


Pokud hledáte hru, která nabídne jednoduchá pravidla, svižné tempo a přitom není úplně hloupá a přinutí Vás zapojit i šedou kůru mozkovou, určitě sledujte Ominoes: Kostky bohů. Úkolem hráčů je umísťovat na hrací plán kostky se svými symboly. Pokud se hráči podaří zařídit, že na herním plánu přímo sousedí čtyři nebo více jeho kostek, skóruje za ně body.


První z nových frakcí, kterou přináší rozšíření Scythe: Invaze z dálek je hrdý klan Albion. Schopnosti jejich mechů jim umožňují se rychle pohybovat po mapě a představovat tak neustálé nebezpečně pro všechny nepřátele. Invaze z dálek vychází v listopadu

Chcete vědět vše o tom, jak funguje lidské tělo? Co dělá která buňka a k čemu je připojená která kost? S naší novou hrou před Vámi žádné tajemství nezůstane skryté! Vědomostní hry na motivy populárního pořadu, Tajemství těla vychází za pár týdnů.

Radostnou zprávu je, že se Albi rozhodlo zlevnit stávající deskovky a současně některé novinky. Děkujeme a hurá na nákupy.

Předposlední deskoherní smetiště v tomto roce je u konce. Věřím, že vás připravované novinky  potěšili a budu se těšit opět za měsíc u dalšího přehledu, tentokrát v předvánočním duchu.   

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. This of mine se budu venovat v dalším deskohernim smetišti jelikoz vyjde v koncem listopadu.

      Vymazat