pondělí 23. října 2017

AUDIOKNIHA: Jaroslav Kalfař - Kosmonaut z Čech

Po roce (na tomto blogu) se opět vydáme prozkoumat vesmír společně s románem Kosmonaut z Čech. Na svědomí ho má americký spisovatel českého původu Jaroslav Kalfař. Pod svá křídla si jeho prvotinu vzal OneHotBook v režii Hynka Pekárka, díky kterým se můžeme do příběhu Jakuba Procházky zaposlouchat.

Audiokniha vypráví o českém astronautovi vyslaném do vesmíru, aby prozkoumal prachový oblak Chopra. Jakožto jediný člen raketoplánu Jan Hus 1 je na palubě sám se svými myšlenkami a v jeho samotě ho navštíví (možná imaginární) mimozemská bytost, kterou Jakub pojmenuje Hanuš. Při svém putování hvězdným prostorem nám ústřední postava odhaluje svoji minulost, která ho dohnala k tomu, aby se zúčastnil této, možná zbytečné, výpravy.

Vyprávění Kosmonauta z Čech balancuje na pomezí sci-fi a sociální prózy, přecházející v některých částech do filozofické roviny. Autor se v první řadě zaměřuje na postavy a jejich vývoj. Jakub v průběhu letu přemýšlí o svém dosavadním životě a manželce Lence. Kniha je ze tří čtvrtin právě zaměřena na ústřední postavu, zbývající čtvrtinu se zabývá pocity Lenky, která řeší svoje vnitřní dilemata. 


Sci-fi rovina v knize není ústředním tématem. Příběh a hlavní myšlenka by pravděpodobně fungovali i kdyby se Jakub vydal sám na cestu kolem světa na jachtě. Motiv však dává spisovateli svobodu, a proto se můžeme setkat s Hanušem nebo vesmírným gorompedem. Některé části příběhu jsou opravdu tak neuvěřitelné či dokonce nereálné, že posluchač zírá, co vše je možné. 

Jaroslav Kalfař nezapře svoji náklonnost ke své původní vlasti, ostatně napsal román o českém kosmonautovi. Autor využívá v knize jak kulisy typicky české vesnice, tak i prostředí našeho hlavního města. Hojně ve svém textu čerpá z pověstí ze staré Prahy či z historických souvislostí. Příkladem může být pojmenování vesmírného společníka Hanuš či název rakety Jan Hus 1. Kalfař nám předkládá alternativní Českou republiku, která se může stát vesmírnou velmocí, když jako první získá vzorky z oblaku Chopra. Češi jsou zde vylíčeni s určitým klišé, v příběhu nechybí zmínka o pivu, sledování pornografie či turisty oblíbených zákoutích Prahy.

Jedním ze třech narátorů audio podoby Kosmonauta z Čech je herec Petr Jeništa ztvárňující postavu Jakuba Procházky. Jeništa je členem Divadla Na zábradlí v Praze. Jeho um patří zejména divadlu, ale pozorní diváci si ho mohli všimnout například v seriálu České televize Bohéma či ve snímku Nuda v Brně. Dalším interpretem je Vasil Fridrich, který je členem Městských divadel pražských a stejně jako jeho kolegu Petra ho spíše uvidíte na prknech, co znamenají svět. V audioknize propůjčuje hlas doktoru Kuřákovi. Trojici uzavírá zástupce něžného pohlaví, Veronika Kehk Kubařová, která se zhostila role Lenky. Diváci ji znají zejména jako princeznu z pohádky Nejkrásnější hádanka. Poměrně často se objevuje v českých filmech -  Lidice, Ženy v pokušení či Tři bratři.


Kombinace více interpretů dělá vyprávění příběhu pestřejší. U některých knih je toto dělení žádoucí, ale neměl jsem pocit, že by Kosmonaut z Čech zrovna toto potřeboval. Chyba lávky! Vyprávění Petr Jeništy se příjemně poslouchá, interpret bezvadně intonuje a jeho přednes je jako stvořený pro produkci mluveného slova. Hlas Veroniky Kehk Kubařové je od začátku velmi příjemný, a s údivem posloucháte, jak se tato herečka sžila se svou postavou - působí totiž velmi přirozeně. Vasil Fridrich výše uvedenou dvojici perfektně doplňuje, i když má výstupů nejméně.

Audio neobsahuje žádné zbytečné hudební předěly. Jedinou hudbu, kterou uslyšíme, je na začátku a na konci. Úvod zvukové stopy doprovází tóny známé melodie Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, což je opravdu poetický začátek pro Kosmonauta z Čech.

Režii zvládl pan Pekárek na výbornou. Audio nemá žádná hluchá místa a všechno jede přesně tak jak má. Velké poděkování patří hlavně za vyřazení zvukových předělů a ukočírování trojice interpretů k dokonalé souhře.

Délka této audioknihy je něco kolem 12,5 hodiny. Příběh se díky skvělému výběru interpretů výborně poslouchá a tak délka není překážkou. Audio je k dispozici jak v elektronické verzi, tak i na 1 CD ve formátu mp3. 

Audio podoba je výborně zpracovanou verzí knihy autora českého původu žijícího v USA. Příběh, mě osobně nijak extra neuchvátil, jelikož je spíše sociální prózou přecházející v některých částech do filozofické roviny, a to v literatuře nevyhledávám. Rozhodně se však nejedná o zbytečnou knihu, protože dokazuje, že české hlavičky mohou prorazit do světa, a minimálně Českou republiku přiblížit dalším obyvatelům této planety.

Celkové hodnocení 7/10 

Originální název:
Spaceman of Bohemia
Kategorie: sci-fi/společenská próza
Interpret: Petr Jeništa, Veronika Kehk Kubařová, Vasil Fridrich
Délka: 12 hodin 20 minut
Vydavatelství: OneHotBook


Jaroslav Kalfař je původně český spisovatel žijící od svých 15 let v USA. Jeho debut Kosmonaut z Čech získal v zahraničí mnoho příznivců a uznání kritiků.

Za poskytnutí audioknihy vřele děkujeme nakladatelství OneHotBook.

Žádné komentáře:

Okomentovat