neděle 12. listopadu 2017

AUDIOKNIHA: Agatha Christie - Vražda v Orient expresu

Vlak projíždí zasněženou krajinou kdesi na Balkánském poloostrově. Nastupuje noc a pozvolné sněžení se postupně proměňuje v hustou vánici. Znenadání začíná souprava zpomalovat, až se zastaví úplně a nocí se ozve výkřik. Takhle by se dal shrnout začátek dalšího zapeklitého případu s Herculem Poirotem v hlavní roli.

Současně s hvězdně obsazenou filmovou předlohou se dočkala zbrusu nové reedice i audio podoba knihy snad nejslavnější autorky detektivek na světě. Vraždu v Orient expresu si vzal pod svá křídla OneHotBook a za mikrofon se usadil vynikající Lukáš Hlavica.

Při řešení záludného případu Agatha Christie obsadila oblíbeného belgického detektiva, který na poslední chvíli sežene místo právě v Orient expresu. Ve voze je však na tuto roční dobu nezvykle mnoho lidí nejrůznějších národností, společenského postavení a povolání. Detektiva téměř po odjezdu vlaku ze stanice požádá o ochranu jeden z cestujících amerického původu, Poirot však odmítne a následujícího rána je Američan nalezen mrtev. Vyšetřování začíná a je jasné, že vrah se skrývá mezi ostatními pasažéry...


Agatha Christie je právem nazývána královnou detektivek, každý z jejich případů je originální, co se zápletky týče, a po textové stránce se knihy výborně čtou. Čtenářům/posluchačům tato dáma během vyprávění servíruje indicie a myšlenkové pochody svých hrdinů. Vždy navádí k několika možným způsobům řešení a Vražda v Orient expresu není výjimkou. Každá stopa ukazuje na někoho jiného a odhaluje, že všichni pasažéři mají svá tajemství, která by neměla vyplavat na povrch.

Kniha je, dle průzkumu z roku 2015, jenž byl uspořádán k 125. výročí narození autorky, druhým nejčtenějším titulem Agathy Christie a to nejenom díky příběhu, který se inspiruje skutečnými událostmi z období, kdy  byla Vraždu v Orient expresu napsána (více zde). Děj je opředen mnoha záhadami a řešení vraždy není tak jednoznačné. Nebojím se tvrdit, že pro ty, co se chystají poslouchat, bude nečekané.

Narátorem audioknihy je Lukáš Hlavica, který v anketě Audiokniha roku 2016 obdržel ocenění za nejlepšího interpreta. Nahrávka Spalovač mrtvol, kterou namluvil, se umístila na 1. místě v kategorii jednohlasá četba. Tohoto  pána můžete znát zejména z dabingu, kde propůjčuje svůj hlas spoustě postav, v posledních letech ho můžete slyšet jako českou verzi Bena Afflecka (Zúčtování, Sebevražedný oddíl, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti nebo Liga spravedlnosti). Momentálně pan Hlavica působí na DAMU jako pedagog. Kromě herectví se věnuje divadelní a rozhlasové režii, proto není divu, že má blízko právě k audioknihám, a kromě výše zmíněného Spalovače mrtvol ho můžete slyšet například i v humorné audioknize Mortdecai: Záhadný případ s knírem.   

K projevu pana Hlavici není snad co vytknout. Jeho hlas je příjemný, zřetelně vyslovuje a geniálně pracuje s hlasem. Během interpretace Vraždy v Orient expresu si může intonačně i herecky vyhrát a to díky velkému množství postav, jenž se v ději mihnou. Při poslechu snadno rozpoznáte kdo s kým mluví, jelikož každému cestujícímu vdechl narátor jedinečný charakter. Nejvíce mne zaujal příjemným (a roztomilý) francouzský akcent jakožto Hercula Poirota či tvrdý ruský přízvuk kněžny Dragomirovové. 


Některým audioknihám zvukové předěly nesluší a spíše snižují celkový dojem z poslechu. U OneHotBooku jsem zvyklý na střídání různých aranžmá, což působí netradičně, ale kupodivu se mi vždy trefili do vkusu a audioknihy nejsou přeplácané. Poslech je doplněn a příběh prokreslují klavírní tóny či zvuk jedoucího vlaku. Rozjetá a houkající lokomotiva umocňuje atmosféru celého zpracování a je výbornou přidanou hodnotou. Co se týče klavírních pasáži, tak ty mi tentokrát nesedly, jelikož v některých chvílích působí až příliš agresivně, což se dle mého názoru nehodí do celkového konceptu příběhu. Naopak jiné, méně dramatické melodie, mi nevadily.

Délka Vraždy v Orient expresu je přesně 7 hodin a 31 minut, proto se bez problému vleze na 1 CD ve formátu mp3. Nové vydání má booklet totožný s filmovou předlohou, která právě řádí v kinech a CD uvnitř je stylizováno do kola lokomotivy. Důvodem nového vydání byla jednak nedostupnost původní české nahrávky z roku 2008, ale samozřejmě i marketingová podpora, kterou nabízí film promítaný v kinech.

Příběh od počátku neuvěřitelně odsýpá a nenašel jsem žádná hluchá místa. Místo toho jsem byl doslova přikován a napjatě poslouchal jak to bude dál. Myslím si, že Vražda z Orient expresu patří k věčným titulům, jelikož audioknihu lze poslouchat znovu a stále dokola a jen tak se neomrzí. OneHotBook si zkrátka a dobře připsal na své konto další peckoidní detektivku, která by vám neměla uniknout!

Celkové hodnocení 9/10

Originální název: Murder on the Orient Express
Kategorie: Detektivka
Interpret: Lukáš Hlavica
Délka: 7 hodiny 31 minut
Vydavatelství: OneHotBook

Agatha Christie byla anglická autorka kriminálních a detektivních příběhů a tvůrkyní Hercula Poirota či slečny Marplové. Z jejího pera se zrodilo například Deset malých černoušků, Není kouře bez ohýnku či nejznámější divadelní hra Past na myš, která se hraje do dnes. 

Za poskytnutí audioknihy vřele děkujeme nakladatelství OneHotBook.

Žádné komentáře:

Okomentovat