pondělí 9. října 2017

Escape Room - Úniková hra - 60 minut! Jedna cesta!

Bylo jen otázkou času než do světa deskových her zamíří hry, kdy vás někdo zavře do místnosti a vy máte vymezený čas na to, abyste se dostali ven. Společnost Blackfire přinesla na český deskovkářský trh únikovku na "stůl" mezi prvními. Nedovedete si představit jak to celé funguje? Dvěma slovy - velmi dobře!

Escape Room - Úniková hra je určena minimálně pro 3, maximálně však pro 5 odvážných dobrodruhů. Hra je doporučena od 16 let věku kvůli větší náročnosti na hráče.  A herní doba je překvapivě 60 minut.


Komponenty

Vše, co k hraní budete potřebovat, je zabaleno v jedné krabici. Nejvíce prostoru zabírá chrono dekodér, který je nejdůležitější součástí balení, jelikož měří čas a obsahuje různé dešifrovací pomůcky. Dále uvnitř najdeme 16 klíčů, 8 karet nápověd pro každý scénář, dekodér nápověd a výčet ukončují 4 scénáře.

Jak se hraje

Důležité je pořádně, opravdu pořádně, si pročíst pravidla a seznámit se s herními prvky a jejich používáním, Nebojte se projít si je znovu před každým scénářem. 

Průběh hry nastíním pouze v jednotlivých bodech, jelikož bych u konkrétních případů mohl prozradit až příliš a zkazit vám zážitek ze hry.

Hráči si vyberou scénář, který chtějí hrát. V krabice je k dispozici Útěk z vězení, Virus, Jaderná hrozba a Chrám Aztéků. Každý z nich má jinou obtížnost a je nutné rozdílně u nich přemýšlet. Poblíž herní plochy se umístí kartičky nápověd a nachystají se klíče. 

Po přečtení úvodního textu se zapne chrono dekódér a hráči mohou otevřít obálku s 1. částí scénáře. Od té doby jim běží 60 minut. K další části/částem scénáře se mohou dostat pouze tak, že vyřeší hádanku a do chorno dekodéru umístí klíče ve správném pořadí. Ozve-li se vítězný zvuk, hráči našli řešení a mohou se posunout k další části. Podaří-li se účastníkům během 60 minut nalézt všechny kombinace klíčů, vyhráli hru.

Hodnocení

Pravidla jsou v Escape Roomu nesmírně důležitá. Před každou partii je doporučuji projít, jelikož můžete narazit na body, na něž jste zapomněli a zrovna u daného scénáře budou potřeba. Naštěstí se jedná o rozložitelnou knížku obsahující 3 oboustranné A5. Myslím si, že pravidla jsou psána velmi dobře a srozumitelně. Potěšil mě přehled nejdůležitějších postřehů na poslední stránce.

Každý ze scénářů je důmyslně koncipován. K řešení každého z nich je zapotřebí přistupovat rozdílně a většinou ta nejnepravděpodobnější cesta je ta správná. Všechno, co k vyřešení potřebujete, je obsaženo v jednotlivých obálkách. Je klíčové se věnovat každému detailu a dělat si poznámky. Díky nim můžete nalézt nové souvislosti. Důležitým bodem shledávám sdílení svých myšlenek a názorů s ostatními hráči. Poskytnutá vodítka nejsou primitivní a mají opravdu něco do sebe a nutí účastníky přemýšlet.


Komponenty, které každý scénář obsahuje není nutné ničit. Na některé součásti můžete psát nebo je skládat. Tyto akce jsou naznačeny ikonou tiskárny a po dohrání scénáře je možné je opět vytisknout.

Když se při řešení hádanek zaseknete obsahuje hra propracovaný systém nápověd. Součástí každého scénáře jsou karty, na kterých je uveden postřeh napovídající jak dál. Líbí se mi, že karty neobsahují konkrétní řešení, nápovědy tedy hru zásadním způsobem nedělají jednoduší, ale skupinu hráčů se snaží postrčit správným směrem. Nápovědy může skupina využívat bez výčitek, jelikož si potvrdí jestli jdete správným směrem nebo ne.

K úspěšnému řešení musíte využít klíče, které ve správném pořadí vložíte do chrono dekodéru. Není to tak snadné jak se může zdát. Hra obsahuje 16 klíčů, které nabízejí 6 různých stran, z nichž každá strana obsahuje odlišné informace odpovídající kódům. Kódy budete nacházet v průběhu hry. Není chytré při řešení používat metodu pokus-omyl, protože každá chyba odečte ze zbývajícího času drahocennou minutu.

V průběhu hry hraje nemalou roli chrono dekodér, který nejenom měří čas, ale obsahuje i různé nástroje na dekódování šifer. Kromě toho spuštěný přístroj vydává zvuk tikajících hodin, což umocňuje atmosféru. Blíží-li se čas svému vypršení, tikání je naléhavější a začíná jít do tuhého. Atmosféra houstne, vy se dostáváte do časového presu. Jestli se vašemu týmu nepodaří do limitu 60 minut najít řešení můžete pokračovat v luštění a chrono dekodér vám bude přičítat minuty navíc.

Nebudete-li si vědět s nějakým scénářem rady, jeho řešení je dostupné v češtině na internetových stránkách propagujících tuto únikovku. Abyste zjistili jak se mělo postupovat, je nutné u předloženého scénáře zadat výsledek jednoho úkolu. Současně na výše uvedených stránkách máte k dispozici materiály ke znovu vytištění.


Escape Roomu má k dispozici aplikaci pomocí které si můžete pustit atmosférickou hudbu a pokud se vám úspěšně podaří hru pokořit, můžete si udělat tématické selfie. Appka je příjemným doplňkem umocňující zážitek z hraní.  

Jaká je nevýhoda této hry? Její znovuhratelnost. Pokud se vám podaří scénář vyhrát, nemůžete si ho zahrát znovu, jelikož znáte už všechna překvapení, které si na vás tvůrci připravili. Že se nevyplatí hru pořizovat? Určitě vyplatí, hra vám nabídne nezapomenutelný zážitek s perfektní atmosférou! A když si vezmete, že za 1 únikovku, kdy se necháte fyzicky zavřít do místnosti, v průměru utratíte 1200 Kč, tak 4 scénáře s podobným zážitkem v krabici za nějakých cca za 850 Kč, je více než férová nabídka.

Nemusíte zoufat ani když dohrajete všechny scénáře. V angličtině jsou k dispozici další. Zda-li se dostanou i k nám je otázka prodejnosti hry a dohody s vydavatelem. Bude-li tato možnost přístupná, to se dozvíme koncem října po veletrhu v Essenu.

Váháte-li s pořízením Escape Room: Úniková hra, tak neotálejte. Kromě perfektní atmosféry hra nabízí důmyslné řešení každého scénáře, propracovaný systém nápověd a nezapomenutelný zážitek. Při hraní nejsou potřeba žádné vědomosti, proto je hra přístupná opravdu pro každého.

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme společnosti Blackfire, kterou můžete znát díky hrám jako je vyprávěcí deskovka Dixit, postřehovka Dobble nebo epická kooperativní záležitost Arkham Horror.

1 komentář:

  1. Zcela náhodou jsem narazila na tuto recenzi a díky za tip, už vím co pořídím příteli na Vánoce, který právě podobné dobrodružné věci jako je třeba úniková hra zbožňuje. Hodněkrát jsme už byli i na živých únikovkách, tak tohle si určitě taky oblíbí :)

    OdpovědětVymazat