neděle 17. prosince 2017

Greg Loomis: Mise Sinaj (Lang Reilly #3)

Po delší době jsem se vrátil k recenzi klasické knihy (sice ne papírové, ale elektronické). Ve třetím dobrodružství právníka Langforda Reillyho se vydáváme na další zběsilou jízdu, tentokrát  za odhalením tajemství ze Starého zákona.

Příběh začíná vraždou dvou vědců, každý z nich je však zamordován na opačné straně světa. Co je spojuje? Oba dva pracovali pro nadaci, jejíž hlavou je právě Lang. Když na něho někdo vystřelí, rozhodne se Reilly dopátrat pravdy. Stopy vedou jak do Evropy, tak na Blízký východ.

Na autorův styl jsem si již zvykl a tušil co mohu očekávat. Greg Loomis mě nezklamal. Nechybí zběsilé honičky v evropských metropolích, spousta přestřelek a samozřejmě konspiračních teoriích. Na rozdíl od předchozích dílů, Případ Pegasus a Akta Julián, se autor zaměřil na Judaismus a tajemství, které kdyby bylo odhaleno by (překvapivě) otřáslo základy tohoto náboženství. Vše se točí kolem starověkého rukopisu, jehož rozluštění by mohlo vyvolat celosvětový konflikt.

Mise Sinaj je opět psána velmi čtivě, velkou zásluhu na tom má samozřejmě překladatelka Kateřina Niklová, která měla na svědomí i druhé Langovo dobrodružství. Autor se vyjadřuje stručně a nevyplňuje příběh zbytečnou vatou. Dějově je kniha odlehčena spoustou vtipných scén, ale současně si zachovává vážnost, dokreslovanou tajemnou atmosférou.


Kniha je členěna do kapitol, které jsou dále rozděleny do menších částí. Kapitoly jsou tak akorát dlouhé, aby udržely vaši pozornost. Loomis příběh prokládá částmi z bible (v českém překladu z Bible kralické), tak pasážemi technického rázu. Obzvláště ty části zabývající se chemií či fyzikou dodávají románu na zajímavosti. Zvlášť od těchto úseků jsem se nemohl odtrhnout a hltal stránku za stránkou. Když si obě části spojíte dohromady postupně si skládáte mozaiku, která vás dovede k řešení.

V minulém díle nás opustila Gurd, která pro mě osobně byla nesympatickou postavou a upřímně jsem rád, že jsem se jí zbavil. Ženský element nahradila nadvladní Alicia, která je sympatičtější. Kvůli shodě okolností je vržena do víru událostí, které přímo souvisí s tématem románu. Další postavy jsou většinou staří známí z minulosti, s některými jsme se již setkali v předchozích knihách.  

Ve srovnání s předchozími romány si autor drží nastavenou laťku. Pokud máte přečtené předchozí díly nic vás nepřekvapí, ale současně si Greeg Loomis udrží vaši pozornost. Mise Sinaj taktéž obstojí jako samostatný příběh, proto není nutná znalost předchozích dílů, jelikož vše důležité je v knize znovu zmíněno.

Originální název: The Sinai secret
Rok vydání: 2017
ISBN: 978-80-88096-94-8
Počet stran: 288
Nakladatelství: Mystery Press

Greg Loomis je populární americký autor, jehož občanským povoláním je právník specializující se na obchodní spory.Na kontě již má několik románů a sbírek povídek. Pan Loomis je autorem knih s Langford Reilly či Jason Peters, obě série mají společné téma řešení záhad.

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme nakladatelství Mystery Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat