neděle 10. prosince 2017

Deskoherní smětiště #12 2017

Předvánoční čas je opět tady, a proto již dvanácté deskoherní smetiště v tomto roce bude ve znamení nejen toho nejzajímavějšího, co přibylo na český herní trh, ale také současně i tipů na Vánoce. Tak hurá do čtení a třeba se dočkáte pár vánočních překvapení...


Rodina Cardline se opět rozrostla. Nově si můžete rozšířit sbírku s Dinosaury. Tyto pravěké ještěry budete seřazovat podle velikosti a váhy. Tak schválně, kdo je těžší Brontosaurus nebo Tyrannosaurus rex? 

Na podzim avizovaní Nájezdníci ze severu se bohužel do Vánoc nestihnou. Výroba nebyla dokončena v termínu, což vzhledem k produkci v Číně a potřebě 5 týdnů na přepravu znamená, že se na výpravu s Vikingy vydáme nejdříve v lednu.

Oznámenou novinkou pro rok 2018 je Ex Libris. V kůži knihovníků posíláte své pomocníky po vesnici, aby pro vás přinesli ty nejzajímavější výtisky. Není to tak jednoduché, je potřeba mít co nejpestřejší sbírku, řádně ji seřadit a pozor si musíte si dávat na zakázané knihy. Pouze tak se stanete hlavním knihovníkem.


Dalšího představení se dočkala deskovka z prostředí Pána prstenů, Hunt for the Ring. Jedná se o hru se skrytý pohybem (podobně jako Fantom staré Prahy), kdy jeden z hráčů ovládá hobity a snaží se uprchnou před Nazgûly. Oproti Fantomovi Hunt for the Ring nabízí více hráčských možností.

Třetí novinkou pro příští rok je kooperativka Magic Maze. V této hře musí hráči fungovat jako mazaný tým, aniž by mezi sebou prohodili slovo. V sousedním Německu byla tato hra nominována na Hru roku. Během partie pobíhají hráči s hrdiny obchodním domem a v něm se snažit ukořistit zbraň, se kterou pak utečou.


Azul patří mezi oznámené hry z kuchyně MINDOKu, která se objeví na našem trhu v příštím roce. Hráči si posílají barevné žetony. Každý hráč umisťuje žetony na svou desku tak, aby obdržel co nejvíce bodů. Tahle rodinná záležitost s jednoduchými pravidly byla nejlépe hodnocená hra letošního veletrhu v Essenu. 

Ve hře Majesty s podtitulem "Má koruna, mé království" se snažíte starat o svou říši složenou z různorodých budov. Najímáním různých postav aspirujete k bohatší zemi a její prosperitě. Rodinná hra Majesty je už na pultech obchodů.


Týden před Vánocemi dorazí dvě horké novinky. První z nich je Pulsar, dílo českého autora Vladimíra Suchého, vydané v kooperaci s CGE. Jedná se o zajímavý kousek, v němž se pokoušíte vybudovat energetickou distribuční infrastrukturu vesmírných rozměrů. 

Další deskovka potěší fanoušky zombíků, a o to víc vlastníky (či budoucí majitele) Zimy mrtvých. Expanzi s názvem Dlouhá noc lze použít jako rozšíření původní hry, ale je možné ji hrát i samostatně. Novinkou jsou hrůzy vypuštěné z továrny Raxxon a banditi. 


Blackfire dotiskne oblíbenou karetku Munchkin, Zombíky a expanze k zombíků a Apokalypse. Rozšíření pro Zombíky 3 a 4 dorazí v jedné krabičce, jelikož je to finančně přijatelnější.


V průběhu listopadu přistála na skladě hra Kobky plné chaosu. Pokud vlastníte Domek plný chaosu, můžete obě hry zkombinovat a pustit se do ultimátní vyvražďovačky. Rozdíl mezi Kobkami a Domkem je v truhličce s pokladem, kterou v Kobkách můžete se svou postavičkou vynést z mapy a tím automaticky získat plný počet bodů, který je jinak vyhrazen jen postavičce, která přežije do konce kola.


Albi vydalo kooperativní párty hru Neobvyklý podezřelí. Jeden z hráčů na sebe vezme roli svědka, 
zatímco ostatní budou hrát za detektivy. Jedině svědek zná identitu zloděje. Jeho úkolem bude odpovídat na otázky detektivů, aby mohli zužovat okruh podezřelých tak dlouho, až budou schopni identifikovat hledaného. Otázky se však netýkají vzhledu zločince, takže odpověď nebude nikdy zřejmá, jelikož si hráči budou muset představit, jakou asi mají podezřelí povahu, zvyky a záliby, abyste mezi nimi dokázali pachatele odhalit.

Ve zbrusu nové strategické hře Pustina, která se odehrává ve světě poničeném nukleární válkou, se stáváte vůdcem jednoho z přeživších kmenů. Během šesti dnů musíte vysílat své členy na povrch, abyste přežili. Ten, kdo bude nejúspěšnější při získávání surovin a jejich chytrém využití, se dočká záchrany od konvoje.


Na motivy populárního televizního pořadu vznikla vědomostní hra. Odpovídáte na otázky, které jsou postupně obtížnější a nabízejí čím dál méně nápověd. Opravdu znáte Tajemství těla

V těchto dnech vychází další survival deskovka na motivy populární počítačové hry. This War of Mine popisuje hrůzy války pohledem civilistů v obleženém městě. Unikátní herní mechanismus Knihy příběhů způsobí, že každá partie nabídne odlišné vyprávění. Hráči se společně budou snažit hledat užitečné zdroje, čelit morálním dilematům a hlavně přežít.

Předvánoční trh stihl i Karak. Jedná se o původně českou hru, v níž bloumáte po chodbách stejnojmenného hradu a hledáte poklady. Není to tak jednoduché, jelikož můžete narazit na silné protivníky. Dá se říct, že se jedná o hodně zjednodušený Descent, takže si hru užijete například i s dětmi prvního stupně základní školy (a současně je připravíte na větší hry).

Kromě smršti novinek si Albi připravilo pro nadšené deskovkáře tzv. Mystery box. Jde o krabici, která bude obsahovat 4 - 5 her mezi nimiž se určitě objeví Pustina, Scythe či žhavá novinka This War of Mine. Albi boxů půjde do prodeje pouze omezené množství a naleznete v něm hry, placky, plakáty a další překvápka v hodnotě 3000 Kč. Krabice bude k dostání za 1999 Kč, pokud vás to navnadilo doporučuji sledovat facebook Albi, kde se dozvíte podrobnější informace.

A tím to nekončí! Albi nepřestává nadělovat. Právě probíhá akce Každý den je u nás štědrý, díky ní mohou hráči vyhrát jedu z her z portfólia tohoto vydavatele. Stáčí jen podle nápovědy uhodnout, o kterou hru se hraje. Detaily opět na facebookovém profilu.

Tipy na Vánoce

Přestav si je párty hra ze stáje REXher. Pomocí průhledných kartiček se snažíte sestavit zadanou postavu, film nebo nějakou činnost a ostatní hráči hádají, o co se vlastně jedná. Nejenom, že si užijete spoustu zábavy, ale upustíte uzdu fantazii. Výborná zábava na Silvestra!

Hledá se hrdina je jednoduchá draftovací hra, v níž se snažíte najmout alespoň 6 ze 7 dostupných hrdinů. Není to tak jednoduché, jelikož nevíte, co vám soupeř poslal. Jestliže se rozhodnete hrdinu najmout a máte ho ve své skupině, obě kartičky zahazujete. Při hraní nechybí blafování a napětí. Tuto karetku mají na svědomí opět REXhry.




Z kuchyně MINDOKU doporučuji Kingdomino. Hráči se stávají správci svých království a snaží se z kartiček poskládat co nejhodnotnější a nejbohatší zemi. Více se dozvíte v recenzi.

Krycí jména: Duet jsou speciální úpravou oblíbené párty hry od Vlaadi Chvátila. Kartičky z této hry můžete přidat do základní varianty nebo si čistě zahrát pouze ve dvou. Krycí jména: Duet vyšly pod hlavičkou MINDOKU.

Další párty hrou, tentokrát od Blackfireu, je Pozvedněte číše. V kůži šlechticů se zúčastníte banketu na němž si musíte dát pozor z jaké číše pijete. Během hry máte za úkol otrávit svůj cíl a současně přežit a ideálně si užít večírek. Více v recenzi.


Pro herní nadšence bych doporučil Zombicide: Černý mor. Máte-li rádi promakané hry s atmosférou je právě Zombicide správnou volbou. Zombíci však patří mezi pravidlově komplikovanější hry a tomu odpovídá i herní doba. Zombicide: Černý mor má v portfoliu Blackfire.

V rodinné hře Costa Rica se připojíte k vědecké výpravě, abyste prozkoumali středoamerický stát. Vašim úkolem je pořídit fotky zvířecích druhů žijících v Kostarice. Více o hře zde. Costa Ricu zaštiťuje Albi.


Od Albi si můžete pořídit euro Lorenzo il Magnifico. Ujmete se hlavy jednoho z rodů v italské Florencii a pokusíte se ho dovézt k nehynoucí slávě. Budete získávat zdroje, umocňovat svoji pozici, stavět budovy a mnoho dalšího. Jedná se o komplikovanější hru, proto bych ji doporučil ostříleným hráčům.

Poslední deskoherní smetiště v tomto roce je u konce. Věřím, že poskytovat sumář informací má smysl a hodlám v tom pokračovat. Těším se na vás v příštím roce a doufám, že nějakou deskovou hru najdete pod stromečkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat