neděle 6. srpna 2017

Deskoherní smetiště #8 2017

V průběhu prázdnin nastává ve spoustě oborů tzv. okurková sezóna, kdy se toho moc neděje. Vypadá to, že deskoherní svět je výjimkou a těchto informací je poměrně dostatek. Vzhůru do plavek, drink do ruky, lehnout na lehátko a vrhnout se do čtení v pořadí již osmého deskoherního smetiště.  


Rexící dále pokračují v natáčení videi pro svůj sesterský obchod Planeta her. Na youtube můžete najít povídání o druhé edici Vládců Tokia (zde) či párty novince Představ si (zde).

Co se týče vydání hry Clank (česky Břink), to se bohužel prodlužuje, jelikož soubory sází americký partner. Jako kompenzaci za čekání se může těšit na pár promo karet.

 

Asi v polovině měsíce Rexhry oznámily vydání větší hry. První Marťané: Dobrodružství na Rudé planetě je další počin od Ignacyho Trzewiczka. Od tohoto polského autora může znát například Settlers: Zrod Impéria nebo Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově. Více informací a předobjednávku můžete nalézt na webu vytvořeném speciálně pro tuto hru.

Další hrou, která by měla dorazit do konce roku, jsou Nájezdníci ze severu. Hra byla v sousedním Německu nominována na Hru roku v kategorii her pro zkušené hráče. Překlad je hotový a v srpnu bude putovat do tisku, tím pádem by se měla na pultech obchodů objevit těsně před Vánoci.


Stejně jako Planeta her tak ani Blackfire nezahálí a na svém youtube kanále přidává jedno video za druhým. Rád bych upozornil na video, které se týká srovnání investice do deskovky nebo jiného zážitku (zde), jenž má něco do sebe. Dále se dozvíte jak se hrají Spící královny nebo Dr. Heuréka a můžete zhlédnout unboxing Kmotra.  

Digitalizaci se nevyhnula ani oblíbená postřehovka Dobble, která míří na tablety a chytré telefony. Spot it! najdete v App storu i v Google Play zcela zdarma.  

 

Do obchodů dorazila párty hra Pozvedněte číše! Vaším cílem bude otrávit některého z vámi náhodně vytažených protihráčů. Hra je plná intrik a podvodů a zní to jako velká zábava, proto se v tomhle měsíci můžete těšit na recenzi.

Není to tak dávno co se na trhu objevilo počeštěné T.I.M.E. Stories. Expanze Případ Marcy a Proroctví draků jsou přeloženy a podklady byly zaslány do Asmodee. Obě rozšíření by se měli vynořit na podzim. 


Albi na nás začalo pravidelně sypat jednu deskovku za druhou. Minulý měsíc uvedlo Moštárnu. Jedná se o pravidlově velmi přístupnou rodinnou hru až pro 5 hráčů, v níž se snažíte sbírat šťavnaté ovoce a připravit supermošt. Hra je unikátní tím, že každá partie je jiná a každou další hrou se vyvíjí, hráč proto může objevovat možnosti, které mu Moštárna přináší.   


Další novinkou jsou menší verze brainboxů hry V Kapse!, které  procvičí vaše znalosti, paměť i postřeh a to hned ve dvou mutacích - Zvířata a Dinosauři. 

Oblíbená karetní hra Střelené kachny se vrací po letech na pulty obchodů. Kdo tuhle dnes již klasiku nezná, dovolte mi malé připomenutí. Na rybníce se snažíte zachránit svoje kachny a v roli myslivce naopak zastřelit co nejvíce soupeřových. Touhle karetkou nezkazíte žádnou zábavu.

Velkým překvapením bylo oznámení her z legendárního Catanu. První z nich je Catan - Hra o trůny: Noční hlídka a na podzim se chystá Catan Big Box, který v luxusním balení nabídne základní hru, rozšíření pro 5 a 6 hráčů a čtveřici unikátních scénářů.
Na předvánoční trh zaútočí deskovka This War of Mine, která vychází ze stejnojmenné počítačové předlohy. Hráči se stávající civilisty ve válkou zmítaném městě a snaží se přežít. Hra je jedna z těch textově náročnějších, které se v českém překladu vůbec objevily a slibuje silný herní zážitek.

I když je okurková sezóna v plném proudu dalo se vyzobat pár důležitějších informací. Co se týče deskovek v dohledné době se na blogu objeví recenze na rodinnou hru Makroskop a v závěru měsíce Pozvedněte číše. Zdar a sílu a za měsíc opět na shledanou.  

Žádné komentáře:

Okomentovat