středa 10. května 2017

Deskoherní smetiště #5 2017

"Byl pozdní večer, první máj, večerní máj byl lásky čas." Tento rým z básně Karla Hynka Máchy jsem si odpustit nemohl:). Ano je to tak, začal květen, a proto přichází další deskoherní smetiště. Koncem dubna se uskutečnil Tabletop Day, tedy mezinárodní den deskovek, který jsem já osobně řádně oslavil pár partičkami (celej den zabitej) Arkham Horroru a kupodivu se nám podařilo Prastarého nejednou zapudit. Dost již o mě, vrhneme se na přehled toho, co se za minulý měsíc událo.


FUSE je jedna z deskovek, kterou chystají Rexící. Jedná se o real-timeovou hru, v níž se hráči snaží společně deaktivovat celkem 20 bomb umístěných na palubě jejich lodi. Je třeba úzce spolupracovat, jelikož na jejich likvidaci máte pouze 10 minut. Českou verzi si budeme moci již brzy vychutnat, jelikož je hra přeložena a tiskne se v sousedním Polsku, tak by v průběhu května měla dorazit na pulty obchodů.

Vzhůru zpátky do podzemí je pokračovatel push-your-luck záležitosti Vzhůru do podzemí. V kůži ninji, nekromanta, barda nebo princezny se tam za pár měsíců můžete vydat znovu. Máte chuť získat nehynoucí slávu nebo naopak skončit potupnou smrtí?
Konečně jsme se dočkali! Malá rozšíření pro hru Settlers: Zrod Impéria jsou konečně tu. Dočkali jsme se prvního balíčku Proč se nepřátelit, díky němuž je možné získávat suroviny od jiného hráče výměnou za figurku, kterou pro ni hráč pošle. Expanze Síla trojice přidává do hry variantu získat odměny a body za trojice budov též barvy.

Mezi hry, které REXhry chystají, patří i deskovky oceněné cenou Mensa Select, což je od roku 1990 ocenění deskových/karetních her, jenž jsou originální, stimulující a mají pěkné provedení. Cenu obdržel deckbuildingový Clanck! (v češtině pravděpodobně Břink!) a párty hra Imagine (tedy Představ si!). Obou deskovek se dočkáme v následujícím půl roce pod hlavičkou REXher.

Na sklad dorazila cvrnkací hra, v niž malí tučňáci běhají po škole a snaží se nasbírat nejvíce ryb. Avšak pozor na školníka, kterého ovládá jeden z hráčů a snaží se tyto rošťáky pochytat. Sestavení hracího plánu v IceCool: Ledová škola je řešeno opravdu zajímavě, jelikož to jsou jednotlivé krabice, z nichž postavíte celou školu.

Po hře MARS: Teraformace ve vesmíru ještě zůstaneme. Mindok chystá další z sci-fi záležitost v níž se stanete vůdcem jednoho z národů. Master of Orion: The Board Game je ekonomická karetní hra, která vznikla na základě své počítačové předlohy.
 

Konečně jsme se dočkali i v oficiální české distribuci hry Citadela DeLuxe! Kromě toho hra vypadá po grafické stránce opravdu fantasticky. O proti základní variantě je karetka ve čtvercové krabici a obsahuje rozšíření Temná země, 15 akčních karet, 9 úplně nových postav a 12 fialových budov.

Tento měsíc se můžete těšit na recenzi karetky z pirátského prostředí, Karty mrtvého muže.


Vypadá to, že deskovy podle počítačových adaptací jsou v kurzu. Hru Bloodborne oficiálně Blackfire potvrdil jako novinku, které se dočkáme v průběhu roku 2018. Autorem této karetky je Eric M. Lang, autor sci-fi kooperačky XCOM nebo připravovaného Kmotra z čehož vyplývá, že kvalita je zaručena.

 

Peripetie se Zakázanou pouští jsou u konce. Výrobce chybějící pravidla již doposlal a celá zásilka se přebalila, na pultech obchodů je hra již k dostání kompletní.

Těšíte se na deskovku na motivy populárních únikovek? Tohle čekání na Espace Room: Úniková hra si můžete zkrátit na  spuštěném webu, který vás blíže s hrou seznámí. Odkaz zde.

Nemáte dost Muchkina? Další samostatnou karetní záležitost, tentokrát s tématem koncem světa, připravuje Blackfire. Přesný termín doručení Muchkin: Apokalypsa zatím ještě není znám.

Květnový přehled toho nejdůležitějšího končí. Za měsíc se opět těším na shledanou... 

Žádné komentáře:

Okomentovat