neděle 16. října 2016

FILM: Dívka ve vlaku: kniha vs. film

Někdo ji miluje, někteří jsou na vážkách a další ji nesnáší. Bavíme se o prvotině od britské autorky Pauly Hawkinsové, o románu Dívka ve vlaku, který získal ocenění jako Kniha roku 2015. Jelikož jsem viděl film a četl jeho knižní předlohu, dovolím si menší srovnání.

Věřím, že snad není nikdo, kdo by nezaregistroval boom kolem této knihy, minimálně šílenství kolem filmu. Dívka ve vlaku je dle mého názoru jeden z těch mainstreamových filmů/knih, který se svezl na popularitě Zmizelé. Pokud neznáte děj příběhu připojuji anotaci knihy.

Anotace:
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…

A teď už k filmu, potažmo ke knize. Ve filmovém světě není žádnou novinkou, že jsou děje filmů o proti jejich původním verzím pozměňovány či upravovány. To však neplatí pro Dívku ve vlaku. Děj plyne přesně podle mustru knihy, střídají se pohledy jednotlivých protagonistek a ten kdo knihu četl spíš hledá, to co scénáristé do snímku nedali. Očekával jsem nějaké odbočení od původního příběhu, ne nějaké razantní, aby to narušilo pointu, ale takové menší překvapení, ale ničeho jsem se nedočkal.

Ze začátku snímku bych trošku tápal, jakožto neznalý knižní předlohy, proč nějaká ženská jezdí sem a tam ve vlaku a de facto nikde nic nedělá. Divák tohle pochopí až v průběhu děje, kdežto v knize ví od začátku, která bije. Zdálo se mi trošku odfláknuté představení hlavního gró filmu, tedy sledování neznáme dvojice a domýšlení si co asi dělají. Ve filmu tohle všechno bylo zvládnuto během chvíle a nemyslím si, že nějak extra dobře.  

Čím se filmové zpracování lišilo od románu, je snad vynechání některý nedůležitých scén, jako je například Racheliny rozhovory s matkou nebo její intimní sblížení s "Jasonem".  

Foto: Universal Pictures, 2016
Co se týče plynulosti, tak kniha i její filmová předloha jedou na stejné vlně. Nemůžu se zbavit dojmu, že se obě verze tak trochu táhnou a jsou v některých místech nemastné a neslané až nudné. Proto jsem nepochopil, jak se z této knihy mohl stát bestseller. A ať jen nehejtuju, tak to, co mě nutilo číst dál/sledovat film byl však fakt, že autorka/scénaristé byli schopni udržet napětí při postupném rozplétání děje.

Příběh de facto ukazuje tři zoufalé, s prominutím, "blbky" a jejich naivní pohled na svět. Hlavně Rachel byla v knize občas na ránu, protože se většinu příběhu chovala jako kravka. No jde prostě poznat, že zápletku psala ženská a chování všech tří protagonistek dotáhla do extrému, nemluvě o představení archetypu muže-násilníka. Možná proto, že jsem chlap, tak tomu nerozumím, jinak si to neumím vysvětlit (nebo mám pravdu).

Myslím si, že výběr herců koresponduje s charaktery z románu. Emily Blunt v titulní roli byla příjemným překvapením a roli Rachel zvládla na výbornou. Ostatní herecký ansábl se svých partů zhostil s velkým nasazením a musím říct, že ani jeden z protagonistů mě nezklamal. Prostě se herci vžili do svých charakterů a předvedli to nejlepší.

Nečetli-li jste knihu, ale viděli  film nebo se na něj chystáte, tak román číst vůbec nemusíte. Kniha i film vám totiž nabídne totožný zážitek. Po knize jsem šáhnul jako po oddechovce po "náročnějších" knihách. Nečekal jsem nic extra, taky jsem nic extra nedostal, ale musím uznat, že splnila svůj účel. 

Jaký máte názor na knihu/film vy? Co se vám líbilo nebo nelíbilo? Máte-li nějaký postřeh, který jsem nezmínil, podělte se v komentářích.   

5 komentářů:

  1. Kniha mne vůbec "nevzala". Nedočetla jsem ji (neumím se přinutit dočíst knihy, které mi do 1/3 nechytí). Zmizelou jsem četla a stále nechápu, proč je srovnávají. Každá je úplně "jiný šálek čaje". Zásadně nepropadám davovému šílenství, klidně jdu názorem proti proudu- když se mi něco nelíbí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak jsem psal, jako oddechovka na odreagování super, ale to je tak všechno...

      Vymazat
  2. Mě se kniha líbila velmi a film mě taky nezklamal. Čekala jsem jak bude film zpracován vzhledem k tomu jak to bylo komplikované a promyšlené. Bylo to dle knihy, takže já jsem byla spokojená maximálně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Emily byla ve filmu skvělá, dle mého se skvěle zhostila role, jak to vzd dělá, nicméně ostatní ve filmu stalo za starou backoru. Obe blondýnky děs, Tom take. Kniha je lepší :)

    OdpovědětVymazat