neděle 18. prosince 2016

7 divů světa: Duel - dovedete svůj národ k prosperitě a blahobytu?

7 divů světa: Duel je hra určená pro 2 hráče, doporučena od 10 let věku s herní dobou něco málo kolem půl hodinky. Postavte se do čela jednoho z národů, budete se snažit rozvíjet vědu a vzdělanost nebo se vydáte cestou hrubé síly a soupeře jednoduše rozdrtíte? Váš národ vás potřebuje....


Principy hry vychází z verze pro 7 hráčů, která se překvapivě jmenuje 7 Divů světa. Autrem této deskovy je Antoine Bauza, profláknutý autor her, zejména výborných kooperaček Ghost Stories nebo Samurai Spirit či dokonce pohodové hry Tokaido. Verze Duel vznikla s přispěním jeho kolegy Bruna Cathaly, kterého můžete znát jako spoluautora hry Cyclades. Společně s Bauzou již stvořil rodinnou hru Malý Princ: Udělej mi planetu! 

Komponenty

Vnitřní prostor malé krabice čtvercového tvaru je vyplněn plastovým insertem, v němž má vše svoje místo. Komponent není mnoho. Najdeme zde herní desku, karty, které znázorňují jednotlivé věky a karty cechů. Poté následuje 12 karet divů a figura konfliktu. Výčet uzavírá bodovací tabulka a kartónové žetony peněz, pokroku a konfliktu.


Jak se hraje

Mezi hráče se umístí herní deska, na ni se náhodně vyskládá 5 žetonů pokroku a figura konfliktu se položí do středu. Každý vůdce získá 7 mincí a náhodně si hráči vyberou každý 4 divy. Nachystá se balíček karet pro I. věk a může se začít. 

Ve svém tahu mají hráči na výběr ze tří možností. Buď si mohou do svého impéria postavit jednu z dostupných budov, za odhození karty získat nějaký ten peníz navíc nebo postavit div světa.

Hra může skončit vícero způsoby. Pokud hráčův národ prosperuje v oblasti vědy a získá 6 různých symbolů pokroku, okamžitě vítězí. Další alternativou je hrubá síla, kdy se pokusí jeden hráč doslova vypálit soupeřovo město, podaří-li se mu to, výhra je jeho. Poslední volbou je, že dojde k ukončení hry umístěním poslední karty z III. věku a sečtou se body za postavené budovy.

Hodnocení

Pravidla hry jsou jednoduchá a rychle pochopitelná. Ve 20 stránkové knížečce je vše podrobně popsáno a vysvětleno. K dispozici hráčům je i rychlý přehled, který je dle mého trošku zbytečný, jelikož vše lze bez problému a rychle vyhledat v pravidlech. Součástí je i přehled tahu, který naopak oceňuji, jelikož při další herní pauze rychle oživí herní mechaniky.

Ke grafickému ztvárnění nemám žádnou výtku. Obrázky jsou opravdu pěkné a navazují na "velkou" hru. Myslím, že spousta ilustrací z ní byla převzata.  

Princip hry vychází ze staršího bratříčka 7 divů světa, akorát místo draftu je zde využita mechanika možnosti nákupu "odemčených" karet. Tedy karta je k dispozici tehdy, až jsou odstraně všechny karty, které jsou na ni částečně položeny.


Každý věk obsahuje kombinaci stejných karet a na začátku hry vždy odstraníte náhodně 3 karty z každého balíčku. Tímto krokem je zaručena určitá náhodnost, která je umocněna rozložením karet, jenž je odlišný pro každý věk. Některé z karet jsou otočeny lícem dolů, proto hráči nevědí, co je při jejich odkrytí čeká.

I když se jedná o "malou" deskovku nabízí velké množství herních možností. Při nákupu budov budete muset uvažovat, kterou nakoupit, jelikož například díky páru stejných vědeckých symbolům si můžete vybrat jednu kartu pokroku a tím si v dalším průběhu hry vypomoci. Některé kombinace staveb dávají hráčům možnost zakoupit další budovu zadarmo, jiné zlevňují nákup surovin  či dávají vítězné body za barvy budov.

Zajímavou mechanikou je obchodování, tento princip využijete v případě, že vám chybí jeden nebo více požadovaných zdrojů ke stavbě budovy. Cena zdroje je vždy  2 mince + počet symbolů stejného zdroje těženého soupeřem. Například pokud potřebujete 2 kameny a soupeř má na budovách dohromady 2 kameny, zaplatí hráč za 1 kámen 2 + 2 = 4 mince. Jelikož hráči nakupují neustále nové budovy je cena zdroje vždy variabilní.


Teď se dostáváme k tomu proč se  hra jmenuje, tak jak se jmenuje. Každý hráč díky počátečnímu výběru divů může během svého tahu div postavit. Postavení monumentu téměř vždy přinese jednorázovou a poměrně silnou reakci, která hráči výrazně pomůže. Jelikož je k dispozici 8 divů, které mají hráči možnost postavit (každý 4), při postavení 7. divu je nepostavená karta dána mimo hru. Jde tak trochu o souboj s časem, jelikož hráč, kterému se podaří postavit všechny své monumenty většinou vyhrává, i když tahle skutečnost není pravidlem.  

7 divů světa: Duel mě příjemně překvapil. Ze začátku jsem měl menší obavy, jak vlastně bude fungovat. Nakonec jsem si řekl, že Antoine Bauza je zárukou kvality a tahle dvojkovka nezklamala. Duel neurazí zkušené hráče, nováčky nadchne a to nejenom fungujícím mechanikami, ale i atmosférou, která ze hry dýchá.

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme společnosti Blackfire, kterou můžete znát díky hrám jako je vyprávěcí deskovka Dixit, postřehovka Dobble nebo epická kooperativní záležitost Arkham Horror. 

Žádné komentáře:

Okomentovat