sobota 3. prosince 2016

Deskoherní smetiště #12 2016

Pojďme se opět podívat na novinky v deskoherním světě. Jaké hry nás čekají v příštím roce a naopak jaké novinky v češtině vyšly? Deskoherní smetiště s pořadovým číslem 12 je tady. Krom toho v druhé části naleznete tipy na vánoční dárky z deskovek, které vyšly v tomto roce.


Rexíci chystají další party hru. Po šílené záležitostí s pitvořením se, s názvem Vúdú a blafovačky se skrytou identitou - Superšpion, přichází tentokrát pártoška s obrázky - Imagine. K dispozici máte přes 60 průhledných karet, se kterými předvádíte osobnosti, filmy, rčení, zvířata a další věci. Z ní to lákavě nemyslíte? Hra bude dostupná v příštím roce.
O hře Vládce Tokia jsem se zmiňoval v předchozím deskoherním smetišti. Kromě nové grafiky se můžeme těšit na česká jména všech příšerek. Nevíte o co ve hře jde? Každý z účastníků si vybere monstru s nímž se bude snažit dobýt Tokio a udržet si v něm svůj vliv. V průběhu hry se totiž hráči navzájem perou, kupují vybavení, léčí a sbírají vítězné body. Na druhou edici se nejde netěšit!  


V naší české kotlině  se objevil bratříček hry oceněné Spiles des Jahres 2016 - Krycí jména. Verze s obrázky dává větší prostor představivost než ta se slovy. Tahle gameska od českého tvůrce Vlaadi Chvátila je horký tip na nějakou party.

Ve hře Kingdomino, na niž se můžeme těšit snad před Vánoci, se stáváte vládci svých velkolepých království. Avšak nad rozlehlými jezery, obilnými poli a nehostinnými skalisky chtějí získat nadvládu i ostatní protihráči. Příjemným zjištěním je, že se jedná o rychlovku odehranou do 15 minut s jednoduchými pravidly pro 2 - 4 hráče.   

Novinkou z Essenu je cvrnkací hra, v níž běhají malí tučňáci po škole. Ice Cool - Ledová škola je připravena na příští rok. Tuhle zábavu si mohou užít 2 - 4 hráči ve věku od 6 let.

Fanoušci Star Wars a současně Carcassonne mohou začít jásat. Tyhle dva světy se protnuly a v české verzi je k dostání Carcassonne: Star Wars. Místo propojování středověkých měst vás čeká cestování mezi galaxiemi a jejich tvoření. Oproti základní verzi jsou pravidla mírně zjednodušena a upravena.

U Mindoku si nedají pokoj, ale to je dobře. Na příští rok se chystá karetní hra RED7! Jde o pravidlově jednoduchou hru, v níž se stává vítězem ten, kdo zůstane jako poslední ve hře. 


Na sklad společnosti dorazila jednodušší varianta oblíbené Doby kamenné, která je určena pro děti již od 5 let. Sbírejte suroviny, stavte vesnice a zažijte tak atmosféru doby kamenné společně s dětmi! Doba kamenná: Junior pobaví celou rodinu. 

Pokud máte rádi "staré dobré euro hry", tak hra Great Wester Trail je určena přesně pro vás. Rozhodně se jedná se o jednu z nejlepších her v tomto žánru, která se za poslední dobu objevila. A navíc má skvělé téma - ženete krajinou stádo krav a pak je naložíte do vlaku a odvezete. Na deskovku se můžeme v češtině těšit v první polovině roku 2017.


Domek plný chaosu si našel v Česku množství spokojených zákazníků. V Kobkách plných chaosu na vás bude čekat další výzva v podobě truhly s pokladem! Kobky jsou nachystané místo dotisku Domku právě kvůli tomu, že přináší něco navíc. Nicméně ten, kdo už vlastní Domek, může obě hry směle kombinovat a zapojit do hry větší počet hráčů. Lokalizace je v plném proudu.

Možná už jste zaznamenali, že existuje dětská verze Ticket to Ride, která ignoruje počítání bodů a hraje se na prosté splnění 6 karet cílových stanic. Příští rok by se dětská verze měla objevit i ve verzi Evropa a to i s českou lokalizací. Parádní zpráva pro naše ratolesti, nemyslíte? 

Raise of Goblets je další hrou, která se překládá. Jedná se o blafovačku v níž se šlechtici snaží navzájem otrávit. Že to zní jako zábava? Tak to rozhodně, příští rok se můžete přesvědčit.  


Vizuálně nádhernou rodinnou hru v české verzi chystá Blackfire. Chcete se vznést k oblakům? Tak Hop! a hurá do toho. V příštím roce si tuhle nádheru můžete pořídit do vaší hráčské rodiny. 

Dlouho očekávaná hra T.I.M.E. Stories v české lokalizaci je v dostání v obchodech! Jde o kooperativní sci-fi hru. V jednotlivých scénářích se hráči stanou cestovali v čase a přenesou se do bytostí v jiných světech a dimenzích a budete plnit mise agentury T.I.M.E. a napravovat nebo předcházet časovým paradoxům a změnám v časoprostoru, aby ochránili náš svět.

Deskoherní tipy na vánoční dárky

Z letošního roku bylo mezi novinkami na českém trhu opravdu těžké vybrat, ale toho úkolu jsem se zhostil a vybral dle mého názoru to nejlepší, co jsem mohl.

Ovce: Boj o pastviny (REXhry)
Rodinná hra, ve které se snažíte zabrat svými ovcemi pastviny tak, abyste se rozšířili co nejvíce a zároveň vyblokovali soupeře. Hra má velmi jednoduchá pravidla a díky tomu, že hrací deska je pokaždé jiná, vyžaduje přizpůsobení taktiky.

Mysterium (Blackfire)
Kooperativní hra, která funguje podobně jako Dixit. Jeden hráč hraje za ducha, ostatní hráči za detektivy s nadpřirozenými schopnostmi. Duch pomocí karet snů dává detektivům indicie k tomu, aby odhalili všechny okolnosti zločinu. Duch nesmí promluvit ani jinak naznačovat a může používat právě karty snů, kterých má v ruce vždy sedm. Každý hráč musí nejprve určit, kdo byl tehdy na místě činu, kde se pohyboval a co dělal.

Velká kniha strašlivých čar (REXhry)
Kooperativní fantasy hra z kouzelnického prostředí. Hráči představují čarodějnické učně, kteří otevřou prastarý griomár, ze kterého vylétají různé příšery. Jejich úkolem je pěkně pospolu příšery porazit a knihu zase zavřít.


Machi Koro (Mindok)
Rychlá budovatelská karetní hra, ve které stavíte malé město, které budete postupně budovat a dále rozšiřovat. K úspěchu ve hře vám pomůže správná kombinace staveb a také trocha štěstí při házení kostkami.

Pandemic: Legacy (Mindok)
Samostatně hratelná kooperativní hra, vycházející z úspěšné série Pandemic, kde se snažíte zachránit lidstvo před zákeřnými chorobami, jenž se šíří po všech kontinentech. Jenže v této Legacy variantě se hra postupně vyvíjí. Nikde tedy nehrajete stejnou hru, ale hrajete hru "na pokračování".

7 divů: Duel (Blackfire)
7 Divů světa: Duel je verze pro 2 hráče populární karetní hry 7 Divů světa. Karty budete získávat z nabídky odhalených a zahalených karet na stole. Každý hráč má k dispozici 4 divy, které může postavit. Zároveň jsou ve hře 3 způsoby, jak hru vyhrát. Můžete hru ukončit okamžitým vojenským vítězstvím, ziskem 6 stejných vědeckých symbolů nebo jednoduše na body.





Deskoherní smetiště je u konce. Věřím, že jste v tomto článku našli zajímavé informace a třeba i tip na nějaký vánoční dáreček. Za měsíc opět naviděnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat