sobota 5. listopadu 2016

AUDIOKNIHA: Robert Galbraith - Volání Kukačky

Protentokrát jsem se vrhl na recenzi platformy, která mi zrovna není nejbližší. Jelikož je potřeba čelit výzvám a zkoušet nové věci, tak audiokniha Volání kukačky od J. K Rowlingové píšící pod pseudonymem Robert Galbraith, nebyla vůbec špatným startem. Pojďme se společně podívat na to, jak se mi líbila.  

Detektivní román autorky oblíbeného Harryho Pottera vypráví první příběh Cormorana Strikea, soukromého detektiva, jenž se nachomýtne k vyšetřování případu, který byl policií klasifikován jako sebevražda. Bratrem oběti je Strike donucen případ znovu otevřít, ten ho pomalu, ale jistě zatahuje do světa luxusu, pozlátka, milionářů a jejich milenek, příšerných návrhářů i rockových hvězd.

S dějem si Rowlingová opravdu vyhrála. Příběh je nejen plný otazníků, ale i velmi poutavých a zajímavých rozhovorů, které vám jistě zamotají hlavu. Rozhodně se nejedná o předvídatelnou záležitost, jak to u některých románů bývá. Postupně se do děje zamotáváte, poznáváte další a další postavy a vůbec netušíte, kdo by mohl být pachatelem. Musím však podotknout, že ukončení románu, zase tak parádní není. Po brilantně naspaném příběhu totiž dojde k vystřízlivění v podobě zvláštního, ne-li nelogického, ukončení. 

Ve Volání kukačky se postupně seznamujeme s hlavním protagonistou Cormranem Strikem a jeho poměry, jak rodinnými, tak pracovními. Ze začátku je vám však tato postava poměrně nesympatická, ale jak ho postupně poznáváte, dostává se vám zkrátka pod kůži. Robin je naopak sympatičtější, možná je to proto, že do příběhu vnáší ženský element, ale de facto je to první aktérka s níž se setkáte. Ostatní postavy jsou ve směs epizodního typu, buď mají vliv na hlavní dějovou linku nebo se jen mihnou a v dalších dílech lze očekávat jejich návrat, protože mají nějaký vztah k hlavním postavám.


A teď už k audioknize jako takové. Interpretem je Petr Oliva, herec, ale především dabér, který obdržel v roce 2015 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Olivův charakteristický hlas můžete znát ze spousty zahraničních filmů a seriálu, které běží v televizi a není jich vůbec málo. Jeho jméno je spajato především s francouzským hercem Pierrem Richardem, s nímž namluvil více než 30 filmů. Pražští diváci ho mohou znát z Divadla Radka Brzobohatého, kde účinkuje například v inscenaci A pak už tam nezbyl ani jeden (aneb Deset malých černoušků).  

Abych se přiznal, hlas Petra Olivy mi nikdy nebyl příjemný, ale řekl jsem si, že přesto tuto audioknihu vyzkouším. Prvních pár kapitol bylo opravdovým utrpením, co se týče poslechu, ale kupodivu se to zlomilo. Na hlas jsem si zvykl a nechal se unášet na vlně příběhu. Interpret vyslovuje zřetelně a je mu bez problému rozumět. Co mě příjemně překvapilo, tak jsou Olivovi změny intonace či rychlost mluvy jednotlivých postav. Jednoduše posloucháte a soustředíte se na příběh a neřešíte, která postava právě mluví, jelikož to instinktivně vnímáte a víte, která bije.  

V průběhu poslechu se střídají různé zvuky, například zní městská doprava či povyk davu někde ve městě, které oddělují kratší kapitoly, déle trvající hudební party dělí jednotlivé části knihy. Separace kapitol a částí zvukovými efekty působí několikerým způsobem. Jednak se posluchač nedostává do stavu otupělosti a stereotypu a může se plně soustředit na děj a na druhou stranu přibližně ví, kde se v ději nachází. Posledním bonusem je atmosféra, která je dotvářena, dle mého názoru, výborným výběr melodií.                                          

Svoji délkou vás audiokniha nejprve trošku vyděsí, protože má něco málo k 18 hodinám, ale o proti například Hře o trůny je to malina. Poslech však rychle ubíhá a to nejen díky zajímavému ději.  

Sečteno, podrženo, jsem zkrátka mile překvapen. Případ Cormorana Strikea je poutavý nejen zajímavým příběhem a tím, že autorka, pardon autor, má co nabídnout, i když zamrzí ukončení románu. Hlavně po stránce poslechové není posluchač o nic ochuzen, ba naopak audiokniha mu příběh oživí hudbou a zvuky, která podporují detektivní atmosféru, ale i osobitým přednesem Petra Olivy, u něhož si troufám říct, že by to zkrátka bez něho nešlo.

Celkové hodnocení 9/10

Originální název: The Cuckoo's Calling
Série: Cormoran Strike
Kategorie: Detektivka, Thriller
Interpret: Petr Oliva
Délka: 17 hodin 40 minut
Vydavatelství: Plus

Robert Galbraith je pseudonym britské autorky Harryho Pottera. Pod tímto jménem vstoupila Rowlingová na pole detektivních románů s postavou Cormorana Strikea s první dílem s názvem Volání Kukačky. 

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkujeme Audiotéce.

2 komentáře:

  1. Četla jsem knihu, která je výborná. Nikdy jsem žádnou audioknihu neposlouchala, i když v poslední době o tom uvažuji.

    OdpovědětVymazat