pondělí 25. září 2017

AUDIOKNIHA: Stephen King - Temná věž: Pistolník

První román ze série Temná věž od věhlasného krále hororu Stephena Kinga si našel cestu i do světa audioknih. Českého vydání se zhostila Audiotéka v podání rétora Libora Terše. Jak se zvukové zpracování Pistolníka (ne)povedlo vám přiblíží moje recenze.

Příběh vypráví o pistolníkovi Rolandovi, který je posledním střelcem přízračného světa ztraceného kdesi v budoucnosti. Sledujeme jeho honbu za mužem v černém, jelikož jenom on zná cestu k Temné věži, kde se protínají všechny světy.

Temná věž patří k prvním fantasy počinům Stephana Kinga. Prostředí divokého západu, v němž se děj odehrává, je poměrně sympatické, což se o samostatném příběhu říct nedá. Měl jsem pocit, že obsah knihy jde odnikud nikam a nemá udaný směr. Autor se v průběhu pistolníkova putování snaží, flashbacky z jeho mládí, posluchači (čtenáři) sdělit potřebné informace. Provádí to dosti nešikovnou formou, jelikož místo odpovědí vznikají další otázníky. Příběh je dle mého nezáživným úvodem do světa Temné věže, ale v dalších dílech se již dočkáme zajímavějších akčnějších částí ságy.


Audio podobu Kingova románu interpretoval Libor Terš, který je díky svému typicky zbarvenému hlasu dabingovou hvězdou. Ročně nadabuje postavy v desítkách filmů a seriálu, znát ho můžete například jako hlas Dr. Wilsona ze seriálu Dr. House či jako tučňáka Kolwalskiho v Madagaskaru.

Hlavní devizou pro úspěšnost audioknihy je její rétor. Pan Terš mi do vyprávění příběhu nesedl. Od začátku do konce jsem měl pocit, že mluví ve stejné intonaci a věty, odstavce, dokonce i kapitoly se mi slívaly do jednoho celku. Občas se mi stane, že se mi zdá výběr interpreta nevhodný, ale po určité době se vše srovná a ukáže se, že to byla správná volba, bohužel u pana Terše se toto prozření nekonalo. Často jsem se toulal v myšlenkách úplně jinde a z příběhu jsem neměl zhola nic. Abych aspoň něco pochytil tak jsem se musel pekelně soustředit. A to nemluvím o tom, kdy v nahrávce probíhala konverzace mezi dvěma a více postavami. Pokud by autor neuvedl kdo to řekl, bylo mluvčího obtížné rozeznat.

Po zvukové stránce není Pistolník bohužel také nic extra. Srovnám-li audioknihu se současně vydanými tituly, tak audio silně pokulhává. Kapitoly jsou děleny dvěma různě se střídajícími dramatickými, avšak velmi suchopádnými, melodiemi. A díky tomu zvukové aranžmá působí strojeně a neosobně.


Grafická podoba bookletu se dle mého názoru vyvedla. Obrázek je vyveden v teplých barvách v jednoduchém grafickém podání, které rozhodně neurazí, ale naopak zaujme. Průměrná audiokniha se pohybuje kolem 10 hodin. Pistolník se svými 7 hodin a 28 minutami tvoří cca 3/4 stopáže, i když to, že je příběh poměrně krátký celkový dojem nezachrání.

Je nutné dodat, že zvukovou podobu Kingova díla si můžete zakoupit pouze v elektronické verzi.

Pistolník je zatěžkávací zkouškou, jelikož se po příběhové stránce jedná o dílko, v němž se toho moc neděje, takže to má v tomto ohledu vydavatel obtížnější. Audiotéka je však připravena celou sérii dokončit, a snad se příběh opravdu rozjede (dle ohlasů od fanoušků této heptalogie určitě) a po technické stránce se nakladatel poučí. 

Já osobně nad tímto zpracováním nelámu hůl a rád si poslechnu pokračování s podtitulem Tři vyvolení. K vydání celé ságy Audiotéce fandím a věřím, že další počiny budou lepší a lepší.

Celkové hodnocení 3/10

Originální název: The Gunslinger
Série: Temná věž
Kategorie: Fantasy a Sci-fi
Interpret: Libor Terš
Délka: 7 hodin 28 minut
Vydavatelství: Audiotéka


Stephen King je americký spisovatel zejména hororů. Ve své tvorbě si však hranice neklade a pouští se do všech možných žánrů, včetně sci-fi či fantasy. Mezi jeho díla patří například To, Carrie, Dallas 63 nebo Pod kupolí. Spousta jeho příběhů byla zfilmována či uvedena v podobě seriálů.

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkujeme Audiotéce.

Žádné komentáře:

Okomentovat