neděle 14. května 2017

AUDIOKNIHA: Ladislav Fuks - Spalovač mrtvol

Některá díla z české literatury by neměla zůstat zapomenuta, jelikož jejích poselství je aktuální a bez problému je lze aplikovat i v dnešní době. Do takových knih rozhodně patří Spalovač Mrtvol, psychologická próza z předválečného období, od Ladislava Fukse. Pod taktovkou Audiotéky se jí v edici Mistři slova ujal Miroslav Táborský.

Delší dobu jsem uvažoval o prozkoumávání nových vod, jelikož literatura 20. století, obzvláště ta česká, je pro mě velkou neznámou. Rozhodl jsem se přenést v čase do období okupace a sledovat příběh pan Karla Kopfrkingla, zaměstnance pražského krematoria. A musím říct, že jsem dobře udělal.

Interpret Miroslav Táborský patří mezi výrazné herecké i dabérské hvězdy. Jeho domovskou divadelní scénou je pražské Divadlo v Dlouhé. Kromě divadla se angažuje v české filmografii, mezi jeho role patří například Halí v pohádce Lotrando a Zubejda, kapitán Novotný z oscarového snímku Zdeňka Svěráka Kolja a nespočet dalších rolí ve filmech a seriálech. Svůj hlas propůjčil například Voldemortovi ve snímcích o brýlatém učni čar a kouzel Harrym Potterovi nebo Yondovi, šmoulově zbarvenému padouchovi z marvelovky Strážci Galaxie. Více snad není nutné interpreta představovat. 

V úvodu poslechu se seznamuje posluchač s hlavním protagonistou, jeho pohledem na svět a poklidný rodinným životem. Milující manžel a otec je během audia postupně ovlivňován nacistickou ideologií a sledujeme jeho proměnu v bezohledného a chladného člověka, který se neštítí vraždy či udavačství v rámci "vyššího dobra".  

Celá audiokniha se nese v temném duchu, hustá atmosféra je citelná od prvního spuštění. Kniha je psána starou češtinou, což audio zachovává a ještě podtrhuje zážitek z poslechu. Setkáme se zde například s krásnými výrazy jako je "pášou"či použití dnes nezvyklých skladeb vět.


Hudební podkres jde s tempem děje. Z poklidných a melodických zvuků, které slyšíme na začátku, se stává směs divokých a vzájemně se přehlušujících hudebních nástrojů, když se blíží finále a protagonista mění své přesvědčení. Tato vyváženost perfektně dokresluje atmosféru.

Samotný hlas vypravěče, tedy pana Táborského, je od začátku velmi příjemný a osvěžující. Při poslechu nemá posluchač tendence utíkat myšlenkami jinam, což se mi u některých titulů stávalo. Proměnlivou intonaci si pan Táborský udržuje posluchačovu pozornost po celou dobu.

Co mi vadilo je slévání odstavců do jednoho celku. V jednu chvíli se mluví o jedné věci a za moment je vše jinak a mluví se o něčem jiném. Proto je při poslechu důležitý postřeh a uvědomění si okamžité změny děje.    

Audiokniha se řadí k těm kratším. Jelikož má délku cca 6 hodin, proto ji slupnete jako takovou jednohubku, klidně i na jeden zátah. Já většinou poslouchám při manuální práci, proto jsem si poslech rozfázoval do 3 částí. Abych se přiznal dokázal mě příběh vtáhnout a poslední půl hodinu, kdy se pomalu ale jistě blížíme do finále jsem si musel pustit dvakrát, abych si řádně vychutnal pointu.

Poslech Spalovače mrtvol rozhodně nelituji. Jedná se o výbornou audio(knihu) s promyšleným příběhem a hlavně s přesahem do dnešní doby. Pokud nejste velcí čtenáři a zvažujete zda se máte do Spalovače mrtvol pustit, je audiokniha tou správnou volbou. A malá rada pro maturanty! Poslechem toho audia zabijete dvě mouchy jednou ranou, obohatí vás o perfektní zážitek a současně uděláte něco do školy. 

Celkové hodnocení 10/10

Kategorie:
Horrory a mystika
Interpret: Miroslav Táborský
Délka: 6 hodin 6 minut
Vydavatelství: AudiotékaBookmedia


Ladislav Fuks se mi do podvědomí zaryl právě díky Spalovači mrtvol. Jedná se o jeho vrcholné dílo, které bylo na hodinách Literatury mnohokrát propíráno. Jeho tvorba byla ovlivněna tématem židovství, okupace a války, jejíž výrazné stopy jsou z jeho knih patrné.

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkujeme Audiotéce.



Žádné komentáře:

Okomentovat