sobota 18. února 2017

APLIKACE: Mysterium, poodhlate rouškou tajemství!

Deskové hry už dávno nenajdeme pouze na stolech, a proto jejich distributoři jdou s trendem doby. Spousta her se objevuje i v elektronické podobě na tablety nebo smartphony. V tomto článku se zaměřím na jednu z nich, jejím digitální verze Mysteria.

Pokud nevíte o co ve hře jde dovolím si menší připomenutí. Hráči se převtělí do senzibilů, kteří vyšetřují vraždu ve staré rezidenci. Duch (jeden z hráčů) jim zprostředkovává vize, díky kterým má každý jasnovidec za úkol vyřešit kdo vraždil, čím a v jaké místnosti. Na odhalení viníka mají hráči pouze 7 hodin, pokud se jim to podaří dojde duše uvězněná v domě pokoje...


Mysterium vychází ze stejné grafické podoby jako má její deskoherní předloha. Při spuštění aplikace na vás vyskočí známý obrázek z krabice - kočár řítící se vstříc domu v němž straší.  Hru si můžete zahrát buď ve "Story módu" nebo v sekci "Play" s ostatními nadšenci. V hlavní menu následuje "Leaderboards", tedy přehled nejúspěnějších hráčů a samozřejmě nějaká ta reklama na další elektronické hry. 

Nejprve se podíváme na první variantu. Story mód obsahuje 9 částí, ve kterých vystupujete v odlišných rolích. De facto se jedná o výukové hry, díky kterým se učíte hrát, jelikož každá část otevírá další možnosti ve hře. Jednou jste v roli ducha a dáváte svým počítačovým spoluhráčům nápovědy, po druhé se stáváte jasnovidcem. Když hrajete se skutečnými hráči, tak hrajete s někým koho aspoň trochu znáte, proto odhadnout co by mohla umělá inteligence považovat za jasnou nápovědu není snadné a stává se, že 100% náznak počítač neuhádne vůbec. Hrajete-li za jasnovidce opět se musíte naladit na vlnu UI (umělé inteligence) a odhadovat, co se tím obrázkem básník pokouší říct.


I když hrajete každé kolo několikrát, ať už díky tomu, abyste postoupili dál nebo proto, že se vás hra chytla, nevyhnete se tomu, že často dostanete stejnou postavu v kombinaci s totožným místem a vražedným předmětem, jediné co se mění jsou karty nápověd. Nevýhoda opakované hry, pokud se dostanete do poslední fáze hraní, je ta, že story mód má v každé části jasného vraha. Jestliže si hru jednou zahrajete a neuspějete, víte kdo vrahem je, proto ztrácí smysl poslední čast s odhalováním karet. 

Co se týče sekce "Play" je na výběr hraní on-line, proto je třeba se registrovat na strákách Asmodee, distributora této hry. Což může být trošku otravené, de facto další zbytečná registrace. Ostatně pro neanglicky mluvicí zájemce to může být problém. Jestliže se zaregistrujete počítejte s tím, že moc hráčů on-line zatím nenajdete. Ještě že je k dispozici solo mód ve kterém si můžete zahrát jak za ducha, tak senzibila. Můžete si nastavit v kolika hráčích chcete hrát a v jaké úrovni obtížnosti. 


V čem vidím výhodu této aplikace je to, že díky ní jsem si ujasnil některá pravidla z deskové hry. Krom toho se ve Story módu hrát naučíte a pochopíte herní mechaniky. Aplikace stojí 4,99 EUR, což je po přepočtu nějakých cca 150 Kč. Pokud však pokukujete po deskové hře, kterou u nás distribuuje Blackfire, investice se vyplatí a můžete si vyzkoušet principy hry a zjistit zda vás chytne, než si ji pořídíte za cenu pohybující se kolem 1 000 Kč.

Mysterium: The Board Game je dostupná na platformy iOS a Android ale pouze v angličtině, francouzštině, italštině, němčině a španělštině. Jelikož je hra jazykově nezávislá, prokoušou se těmi pár slovíčky i neznalci cizích jazyků. Kde může být jazyková bariéra problém je snad jen "Story mód", ale bez tématických textů k jednotlivým "případům" se dá snadno obejít.

Pokud by se vám ohráli postavy, předměty i místnosti, tak je možné dokoupit rozšíření (které je k dispozici i k deskové hře) obsahující nové karty. Tahle expanze je dostupná za 0,99 EUR. 


Desková verze hry je založena na obrázkových asociacích podobně jako Dixit, proto si myslím, že je zábavnější ve své fyzické podobě. Své spoluhráče aspoň trochu znáte, proto víte, co jim předložit za kartu, aby pochopily co tím bylo myšleno. Na druhou stranu si uvědomíte další asociace, které by vás třeba vůbec nenapadli, ale po zamyšlení dávají smysl. Jelikož jsem fandou Mysteria, tak jsem si hraní krátil dlouhou chvíli čekání u lékaře nebo pauzu na oběd v práci. Nemůžu říct, že by mě hra nebavila, ale rozhodně dám přednost deskové hře.

Informace o deskové hře ZDE.
Za poskytnutí bezplatného kódu děkujeme společnosti Blackfirekterou můžete znát díky hrám jako je vyprávěcí deskovka Dixit, postřehovka Dobble nebo epická kooperativní záležitost Arkham Horror. 

Žádné komentáře:

Okomentovat