čtvrtek 26. ledna 2017

AUDIOKNIHA: Dror Mišani - Případ pohřešovaného

Případ pohřešovaného od izraelského autora Drora Mišaniho je druhem literatury, která je odlišná od běžných detektivek. Jakým způsobem a co mě na příběhu (ne)zaujalo? Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku.

Děj se odehrává v malém izraelském městečku, kde se žádné velké zločiny nedějí, ale jednoho dne se ztratí šestnáctiletý Ofer Šarabi. Případ se zdá zpočátku jednoduchou rutinou, kdy policie věří, že se chlapec vrátí a vše bude jako dřív. Když se tak neděje, vrhá se komisař Avraham Avraham do pátrání, které se však nehne kupředu.

Izraelská detektivka se už na první pohled liší od té "naší". Nejen že se děj odehrává v odlišném prostředí, ale autor zvolil jinou formu, než jsem u detektivek zvyklý. Styl Drora Mišaniho je spíše umělecký, než výpravný a na své si přijdou čtenáři/posluchači, kteří mají rádi barvité popisy do všech možných (i nemožných) detailů.

Délka audia se pohybuje kolem 10,5 hodiny poslechu a je takovým zlatým středem. I když se na pozadí line detektivní zápletka, pátrání a dedukcí k objasnění případu se posluchač moc nedostane. Sice dojde k nějakému prohledávání městských částí, výslechů ve výslechových místnostech, ale autor se zaměřuje na postavy, které výborně vykresluje. I když se děj odehrává v Izraeli snaží se Mišani přiblížit západní kultuře, ne jenom odkazy na populární seriály, ale například i tím, že hlavní hrdina zavítá v rámci pracovní cesty do Bruselu.


Ústřední postavou je inspektor Avraham Avraham, který se případu pohřešovaného Ofera věnuje od začátku. Jedná se o inteligentního, ale uzavřeného muže, osobně jsem si k němu nevypěstoval žádný vztah a jako postava na mě působil plaše a odtažitě. Zeef Avni je naopak zajímavější postavou, jelikož do děje významně zasáhne. Tento středoškolský učitel se snaží do pátrání po zmizelém přidat, neví však jak na to tak se do případu zapojí vlastním (musím uznat, že podivným) způsobem. 

Teď se konečně dostáváme k audioknize, jako takové. Nahrávku namluvil přední český dabér Aleš Procházka. Poslech tohoto interpreta je velmi příjemný, aby ne, jelikož pan Procházka propůjčuje svůj hlas nespočtu filmových postav. Jmenovat mohu například nadabování draka Šmaka v Hobitovi, Alana Rickmana alias profesora Severuse Snapea ve filmech o brýlatém kouzelníkovi nebo Kocoura v botách ze Shreka. Temně zbarvený hlase se přesně do takového typu audioknihy hodí a dodává ji tu správnou atmosféru. Co ztrácí příběh, to dohání Aleš Procházka svým bezchybným a příjemným přednesem.   

Jako každá audiokniha má i Případ pohřešovaného zvukový podkres, abych řekl pravdu moc mě doprovodná hudba neoslovila a při poslechu jsem ji téměř nevnímal. Jediným místem, kdy jsem si hudbu užil, bylo ukončení knihy, které člověka nutilo přemýšlet, co se vlastně stalo a co slyšel. V tomhle okamžiku byla zvuková vložka vítaným doplňkem.     

Případ pohřešovaného není klasickou detektivkou na kterou je posluchač, odkojený na klasice jako je Aghata Christie či populárním Jo Nesbøvi, zvyklý. Celou dobu netušíte, jestli je Ofer na živu nebo ne a hlavně kdo je pachatelem. Odhalení vás možná překvapí, jelikož není tak jednoznačné, jak vypadá. Abych řekl pravdu audiokniha mě svým pojetím moc neoslovila, jelikož jsem očekával trošku něco jiného. Avšak po jejím celém poslechu ve mě zůstal zvláštní pocit, který nedokážu pojmenovat. Hledáte-li plnokrevnou detektivku, Případ pohřešovaného není pro vás, jste-li však typem člověka, který má radši výrazné popisy okolí a rád se ponoří do psychologie jednotlivých postav, Dror Mišani se stane vaším oblíbencem.         

Celkové hodnocení 7/10

Originální název: Tik Ne´edar
Kategorie: Detektivka, Thriller
Interpret: Aleš Procházka
Délka: 10 hodin 24 minut
Vydavatelství: Audiotéka

Dror Mišani je izraelský literární vědec a editor, který svůj první román "Případ pohřešovaného" vydal v roce 2011. Jeho prvotina byla už přeložena do 15 jazyků a další překlady se chystají. Zisk prvních ocenění dokazuje, že jeho hvězda začíná pomalu, ale jistě zářit.

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkujeme Audiotéce.



Žádné komentáře:

Okomentovat